Ruim 12,5 jaar LED leverancier Gratis lichtplan en lichtadvies

Lichtadvies nodig? Bel direct: +31 (0) 850 020 244

Terug

Hoe werkt een dimschakelaar voor led verlichting

Hoe werkt een dimschakelaar voor led verlichting

Een dimschakelaar voor LED verlichting werkt op een andere manier dan een traditionele dimmer voor gloeilampen. LED verlichting is energiezuinig en vereist speciale dimmers om correct te kunnen dimmen. Hier is hoe een dimschakelaar voor LED verlichting meestal werkt:

  1. Fase-aansnijdingsdimmer: De meeste dimmers voor LED verlichting zijn fase-aansnijdingsdimmers. Deze dimmers werken door de spanning die naar de LED-lamp wordt gestuurd te regelen. Ze snijden de spanning aan het begin van elke sinusgolf aan (de "fase" genoemd), waardoor minder stroom naar de lamp gaat en deze minder fel wordt. Het precieze tijdstip waarop de spanning wordt aangesneden, bepaalt de helderheid van de LED-lamp.

  2. Communicatie met de LED: LED dimmers zijn ontworpen om te communiceren met LED lampen en of LED strips en te begrijpen hoe ze reageren op de aangesneden spanning. Dit is belangrijk omdat verschillende LED lampen en of LED strips en -drivers verschillende eigenschappen hebben en de dimmer moet weten hoe deze specifieke lampen reageren om de juiste dimprestaties te leveren.

  3. Geschikte LED lampen en of LED strips: Om ervoor te zorgen dat een dimschakelaar goed werkt, moet je ervoor zorgen dat je LED lampen en of LED strips compatibel zijn met de dimmer. Niet alle LED lampen en of LED strips kunnen met elke dimmer worden gebruikt. Kies lampen die specifiek zijn ontworpen voor dimmen en controleer de compatibiliteit met de dimmer op de verpakking of bij de fabrikant.

  4. Installatie: Het installeren van een dimmer voor LED verlichting vereist mogelijk wat elektrische kennis. Je moet de bestaande schakelaar vervangen door de dimmer, en dit moet correct worden gedaan volgens de instructies van de dimmerfabrikant.

  5. Bediening: Nadat de dimmer is geïnstalleerd en de compatibele LED lampen en of LED strips zijn geplaatst, kun je de helderheid eenvoudig aanpassen door de dimmerknop omhoog of omlaag te draaien of door een afstandsbediening of app te gebruiken als de dimmer op afstand bestuurbaar is.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle dimmers voor LED verlichting hetzelfde zijn, en sommige kunnen geavanceerde functies hebben, zoals programmeerbare lichtscènes of timers. Het is altijd raadzaam de instructies van de fabrikant te volgen en ervoor te zorgen dat de dimmer en de LED lampen en of LED strips goed samenwerken om de gewenste dimresultaten te bereiken.

Wij leveren al onze LED dimmers met een handleiding/aansluitschema.

Bent u op zoek naar draadloze dimbare dimschakelaar? Ontdek het in onze webshop of kom langs.