Ruim 12,5 jaar LED leverancier Gratis lichtplan en lichtadvies

Lichtadvies nodig? Bel direct: +31 (0) 850 020 244

Terug

Kun je LED dimmen met gewone dimmer?

Kun je LED dimmen met gewone dimmer?

Nee, je kunt LED lampen meestal niet met een gewone dimmer dimmen die is ontworpen voor gloeilampen of halogeenlampen. Gewone dimmers werken op basis van fase-aansnijding (ook wel fase-aanpassing genoemd) om de helderheid van de lampen aan te passen. Deze dimmers zijn niet geschikt voor LED lampen omdat LED verlichting een andere elektrische eigenschap heeft.

LED lampen hebben meestal een lage minimale belasting nodig om goed te kunnen dimmen, en ze reageren anders op de aangesneden spanning dan gloeilampen. Daarom zijn speciale LED-dimmers nodig, die zijn ontworpen om de stroom naar LED lampen op de juiste manier aan te passen.

Als je probeert gewone dimmers te gebruiken met LED lampen, kun je problemen ervaren zoals flikkeren, zoemen, onstabiel dimmen of zelfs schade aan de LED lampen. Om LED verlichting op de juiste manier te dimmen, moet je speciale LED dimmers gebruiken die zijn ontworpen voor dit doel. Deze dimmers zijn afgestemd op de elektrische eigenschappen van LED lampen en zorgen voor soepele en stabiele dimprestaties. Zorg er ook voor dat de LED lampen die je gebruikt, compatibel zijn met de specifieke LED-dimmer die je wilt installeren.

Kun je LED strips dimmen met een gewone dimmer? 

LED strips werken op 12 of 24 volt laagvoltage. Om deze te dimmen zijn er vele opties beschikbaar.

Indien u gebruik maakt van een fase-afsnijding LED dimmer dan is er een fase-afsnijding LED voeding in 12 volt of 24 volt vereist. Desgewenst kunt u deze ook draadloos toepassen door middel van Zigbee, Tuya of het Matter protocol.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »